Cum aleg marimea bicicletei de munte?

Trebuie lamurit din start: alegerea unei marimi corecte pentru bicicleta, te scapa de multe necazuri ulterioare. Este ca atunci cand iti alegi o pereche de pantofi si o cumperi in dimensiunea nepotrivita. Daca sunt prea mici, te strang. Daca sunt prea mari, nu stau pe picior. In oricare din variante, mersul este dificil sau poate chiar imposibil. Exact la fel se intampla si cu bicicletele, cu mentiunea ca mersul nu este neaparat imposibil, dar este foarte dificil si poate duce la dureri de spate, de picioare s.a.m.d.

Marimea bicicletei este data de regula in centimetri, in inch sau pur si simplu ca notare universala: XS, S, M, L, XL, XXL. Daca ar fi sa transformam inchii in dimensiune universala, am avea astfel:

XS – 13-14 inch
S – 14-16 inch
M – 16-18 inch
L – 19-21 inch
XL – peste 22 inch

Dar ce este de fapt mărimea bicicletei? Ei bine, distanța se măsoară în inch sau cm și reprezintă distanța din mijlocul axului pedalier până la colierul prinderii tijei de șa. Aceasta poate să difere de la un producător la altul, iar un M poate reprezenta 17 inch la un producător, pe când la altul, M-ul poate fi un 18 inch. Cel mai simplu este să probezi bicicleta înainte de achiziție.

Dar odată ce dimensiunea seat tube-ului se modifică, se mai modifică și alte segmente, precum țeava superioară a cadrului, cea inferioară, în unele cazuri chiar și chainstay-ul (distanța dintre axul pedalier și axul roții spate). Așadar bicicleta nu este doar mai înaltă, ci și mai lungă. De aceea, așa cum aminteam în introducere, o bicicletă mai mare poate să te poziționeze extrem de alungit pe bicicletă, cu mâinile foarte întinse și cu spatele foarte ghemuit. Pe de altă parte, o bicicletă cu cadru mai mic decât normal, te va poziționa cu spatele extrem de drept, cu mâinile foarte flexate și cu un picior care nu se poate întinde complet așa cum este normal, atunci când pedalezi.

De aceea, ți-am pus la dispoziție un tabel, prin care poți alege corect mărimea bicicletei tale de munte.

Între 1.50 și 1.60m – 13 sau 14 inch
Între 1.61 și 1.70m – 15 până la 17 inch
Între 1.71 și 1.80m – 18 sau 19 inch
Între 1.81m și 1.90m – 19 sau 20 inch
Peste 1.91m – de la 21 de inch în sus

Acest tabel este simplu de utilizat și de aplicat, însă nu uita că atunci când vine vorba de alegerea mărimii coecte este necesar să testezi bicicleta ca să vezi cum te simți pe ea. De ce se întâmplă asta? Deoarece nu toți producătorii montează componente standard pe biciclete. Spre exemplu, pipa (sau tija de ghidon) poate fi prea lungă pentru tine, ghidonul prea lat sau prea îngust, brațele angrenajului prea lungi sau prea scurte sau șaua nu-ți permite un reglaj față-spate prea amplu pentru nevoile tale.