Orice bicicleta are nevoie la un moment dat de accesorii, acestea fiind adaptate nevoilor tale. Nevoile tale se traduc in general prin modul in care utilizezi bicicleta si scopul acesteia. De aceea, se poate face o diferentiere clara atunci cand alegem accesorii bicicleta pentru oras sau pentru munte. Si pentru ca bicicletele de munte sunt de fapt si cele mai raspandite si utilizate, o sa incepem cu acestea in capul listei.
Asadar, care sunt accesoriile pentru bicicletele de munte si de oras?
Dat fiind faptul ca pe munte conditiile pot fi neprielnice, cu siguranta vei ajunge intr-un moment cand vei pedala prin ploaie. Ploaie inseamna noroi la munte dar si la padure si pentru ca tot suntem la acest capitol, afla ca noroiul de munte este mai tolerabil decat cel de padure – acesta din urma fiind foarte lipicios. In acest sens, un set de aparatori de roti si de cadru sunt absolut necesare. Selectia e mare si poti utiliza aparatori mai mari sau mai mici, care se monteaza pe furca sau direct pe cadru. Aparatorile de dimensiuni mici de regula tin apa departe de ochii tai, iar cele mari, te protejeaza complet de noroiul care ar putea sa sara pe bicicleta.
Apoi, se pune problema de cum stochezi obiectele pe care le iei cu tine in tura. Ai nevoie sa trasporti o trusa de chei, apa sau mancare pentru drumetie? Atunci gentile si borsetele sunt raspunsul. Acestea sunt disponibile intr-o varietate mare si pot fi prinse fie pe ghidon, fie sub sa, fie pe cadru sau chiar pe portbagajul bicicletei (in cazul bicicletelor de oras). Daca esti genul care nu prefera rucsacul, atunci o geanta sau o borseta montata intr-un loc convenabil pe bicicleta ar putea reprezenta solutia optima pentru tine.
Pompa pentru bicicleta este de asemenea un accesoriu nelipsit din kit-ul tau de drumetie, caci nu stii niciodata cand poti face o pana de cauciuc. Pentru drumetii, vei avea nevoie de o pompa compacta, insa daca este si telescopica, cu atat mai bine, caci va avea dimensiuni reduse si vei putea introduce mai mult aer in camera. Totodata, daca vrei o pompa capabila cu care sa-ti umflii anvelopele de acasa, alege o pompa mare, de picior, cu un suport mare si cu manometru inclus. E bine de stiut ca manometrul il poti achizitiona separate.
In ceea ce priveste bicicletele de oras, un antifurt bicicleta este absolut obligatoriu, mai ales daca faci drumuri si parchezi bicicleta in diverse locuri. Pentru bicicletele de oras mai rar se impune un antifurt, caci pe munte nu se fura biciclete, insa daca folosesti bicicleta de munte in oras, atunci clar vei avea nevoie de unul. Atat cele cu cifru cat si cele cu cheie sunt recomandate, dar in functie de cat si unde-ti lasi bicicleta parcata, va trebui sa alegi unul cat mai solid. Dezavantajul celor solide este ca sunt grele, deci mai dificil de carat, insa acestea pot fi prinse de bicicleta de oras fie pe cadru, fie pe portbagaj, asadar transportul lor nu va fi o problema atat de mare.
Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt ciclocomputerele. Acestea au dimensiuni mici, se montează facil pe ghidon și-ți foeră informații de bază precum viteza de deplasare, distanța parcursă, viteza medie, caloriile arse, iar altele sunt dotate chiar cu GPS. Îți recomandăm un ciclocomputer wireless, astfel încât să nu întinzi cabluri extra pe furcă și pe cadru.