Anvelope bicicleta: cum aleg?

Asemenea pieselor si anvelopa bicicleta trebuie aleasa cu grijă în funcție de disciplina pe care o practici. Anvelopele au diferite caracteristici în funcție de traseul pe care rulezi, iar traseul este strâns legat de disciplina pe care o practici: folosești bicicleta doar pentru plimbări recreaționale? Unde se desfășoară aceste activități recreaționale – mai mult în oraș și prin parcuri sau includ și ceva off-road? Sau preferi să mergi cu bicicleta la competiții? Dacă da, ce fel de competiții sunt acestea? Maratoane sau enduro? Sau pur și simplu preferi să ieși cu bicicleta la munte weekend de weekend pe trasee de dificultate medie? Dacă reușești să-ți răspunzi la aceste întrebări, poți consulta în continuare sugestiile noastre pentru fiecare tip de traseu sau activitate în parte.

De notat este faptul că poți utiliza seturi diferite de anvelope pentru bicicleta ta de munte, în funcție de traseele pe care le abordezi. Astfel, poți achiziționa separat un set de anvelope de oraș și unele de off-road.

Balonajul este important deoarece oferă confort suplimentar. Le putem categorisi astfel:

O lățime de la 1.9 la 2.0 – confort redus
Lățime de la 2.1 la 2.25 – confort mediu
Lățime de la 2.30 – 2.80 – confort mare

Pentru dimensiunile mari, precum cel de 2.5 sau mai mare, trebuie să verifici dacă anvelopa ta încape în cadru și în furcă. Este foarte important să măsori partea din spate a bicicletei și furca, astfel încât să fii sigur că anvelopa este compatibilă cu cadrul tău.

Cu o anvelopă foarte lată poți rula la o presiune mai mică, spre exemplu de 1.8 bar, ceea ce sporește confortul. Cu câtanvelopa este mai umflată, cu atât aceasta oferă o viteză de rulare mai mare dar scade drastic confortul.

Nu în ultimul rând, ține cont că unele anvelope pot fi montate tubeless, fără cameră, cu lichid antipană – care scade riscul de a face o pană.

DhsBikeParts comercializează unele dintre cele mai bune anvelope din lume, WTB și Mitas, așadar sugestiile ți le vom face în funcție de produsele pe care le distribuim.

Anvelope bicicleta pentru trasee recreaționale

Recreațional poate însemna o plimbare prin parc, un drum prin oraș sau o ieșire la pădure. Anvelope bicicleta din această categorie trebuie să cuprindă mai multe caracteristici care să te ajute să parcurgi acest gen de trasee. Iar de principiu, tot ce contează în această categorie este viteza de rulare, care trebuie să fie cât mai mare și protecția la pană. Viteza de rulare este dată de dispunerea crampoanelor pe carcasa anvelopei. O anvelopă cu viteză maximă de rulare este cea slick (fără crampoane), iar cea cu viteză minimă de rulare, este cea de noroi (cu crampoane foarte înalte și dispuse la o distanță considerabilă unul față de celălalt). Așadar, la acest capitol ne interesează o anvelopă cu crampoane centrale mici și cu crampoane laterale medii.

Modelele Mitas Zefyros sau Mitas Cheetah sunt un exemplu perfect pentru o astfel de bicicletă, care pot fi instalate cu ușurință pe un MTB cu roți de 29 de inch. De la WTB, varianta Riddler este de asemenea o alegere bună pentru traseele recreaționale.

Mitas Cheetah

Anvelope bicicleta pentru maraton

În această categorie intră anvelopele care oferă crampoane ceva mai mari și trebuie să ofere aderență pe urcări – mai ales pe porțiunile abrupte, trebuie să ofere o aderență bună la frânare și peste toat astea, trebuie să ofere și o aderență bună în viraje. În acest sens, ca dimensiune, recomandăm utilizarea unei anvelope între 2.2 și 2.3 inch, maxim. Este de preferat ca viteza de rulare să fie destul de mare, căci va constitui un avantaj pe urcări.

În acest sens, aici vă recomandăm anvelopa WTB Breakout sau Mitas V85/Ocelot.

Mitas Ocelot

Anvelope bicicleta pentru uz general la munte

Aici discuția se poate lungi mult, însă anvelopele de uz general (pentru All-Mountain), trebuie să îndeplinescă cât mai multe caracteristici precum viteza de rulare, confortul și aderența. În această categorie intră anvelopele cu o lățime de 2.3 –2.35 inch, fiind gândite pentru ture montane mai lungi.

De la Mitas, puteți opta pentru modelul Hyperion, iar de la WTB, varianta Trail Boss este cât se poate de potrivită, chiar dacă are o lățime de 2.25 inch.

WTB Trail Boss

Anvelope bicicleta pentru enduro

Anvelopele din această categorie sunt destinate bicicletelor full-suspension, cu care parcurgi trasee dificile. Acestea trebuie să aibă un balonaj mare, să ofere un confort foarte bun și să aibă crampoane mai înalte, dar și protecție la pană. Viteza de rulare nu este foarte importantă aici, deoarece la enduro mai mult urci decât să cobori, iar astfel importantă este aderența oferită la vale.

Recomandat este să folosiți aceste anvelope pe modul tubeless, așadar fără cameră. Totodată, anvelopele din această categorie cântăresc mai mult deoarece sunt mai late și oferă pereți laterali mai groși tocmai pentru a te proteja de o eventuală pană de cauciuc.

Anvelopa WTB Ranger este o recomandare în acest sens sau Mitas Kratos, care are o lățime de 2.45 inch și astfel întrunește mai multe calități.